Η ανέγερση του Μέγαρου

Οι πρώτες σκέψεις σχετικά με την επιλογή του χώρου για την ανέγερση του μεγάρου των Ολυμπίων το τοποθετούσαν στην κορυφή του Παναθηναϊκού Σταδίου, από όπου «η Αυλή και οι Ελλανοδίκαι θα ηδύναντο από ευρέος εξώστου να επιβλέπωσι τους αγώνας και τας μυριάδας των περικαθημένων θεατών». Το 1869 όμως, η Βουλή των Ελλήνων διέθεσε περίπου 80.000 τετραγωνικά μέτρα δημόσιας γης μεταξύ του ναού του Ολυμπίου Διός και του τότε Ανακτορικού Κήπου, λαμβάνοντας υπόψη και την επιθυμία του Ζάππα το κτήριο να ευρίσκεται κατά το δυνατόν εγγύτερα στο Στάδιο. Στη συνέχεια, ο αρχιτέκτονας Αναστάσιος Θεοφιλάς κλήθηκε να αλλάξει το αρχικό σχέδιο που είχε ήδη εκπονήσει ο Φ. Μπουλανζέ. 
Υστερα από καθυστερήσεις, στις 20 Ιανουαρίου 1874 κατατίθεται ο θεμέλιος λίθος του Μεγάρου.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1880 ο Κωνσταντίνος Ζάππας αναθέτει στον Θεόφιλο Χάνσεν τη σύνταξη καινούριου σχεδίου, με την πρόθεση να κάνει εν ανάγκη θυσίες σε βάρος του ήδη οικοδομηθέντος τμήματος. Ωστόσο, οι επαγγελματικοί ανταγωνισμοί μεταξύ των γνωστότερων αρχιτεκτόνων της εποχής και οι υπόνοιες για σοβαρές οικονομικές καταχρήσεις οδήγησαν σε σοβαρές καθυστερήσεις και δύο φορές στη διακοπή των εργασιών. Τα εγκαίνια έγιναν, τελικά, με κάθε επισημότητα στις 20 Οκτωβρίου 1888.
Το Ζάππειο Μέγαρο είναι το πρώτο κτήριο που ανεγείρεται παγκοσμίως για την εξυπηρέτηση Ολυμπιακών αναγκών. Η αρχιτεκτονική του ακολουθεί τον νεοκλασικό ρυθμό, με πρόπυλο κορινθιακού ρυθμού και η συγκρότηση των όγκων του υπακούει με αρμονία στον προορισμό, για τον οποίο κτίσθηκε. Σε συνδυασμό με την τριτοξωτή λίθινη γέφυρα του Ιλισσού, η οποία είχε κατασκευασθεί, επίσης, με χορηγία του Ευαγγελή Ζάππα, και τους πέριξ κήπους, συνέθεταν την εικόνα της Αθήνας στις αρχές του 20ού αιώνα.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ

Στους χώρους του Ζαππείου Μεγάρου έχουν κατά καιρό γίνει εκδηλώσεις και έχουν φιλοξενηθεί εκθέσεις διαφόρων προϊόντων και υπηρεσιών. Δείτε όλους τους χώρους σε κάθε μια αίθουσα, κάνοντας μια διαδραστική περιήγηση στο Ζάππειο Μέγαρο ακριβώς σαν να βρίσκεστε εκεί.

ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΖΑΠΠΕΙΟΥ

Δείτε λεπτομέρειες για όλες τις αίθουσες του Ζαππείου.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ

EL EN

Χρησιμοποιούμε cookies και παρόμοιες τεχνολογίες για να αναγνωρίσουμε τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις και προτιμήσεις σας, καθώς και για να μετρήσουμε και να αναλύσουμε την κίνηση στον ιστότοπό μας. Για να δείτε περισσότερα δείτε την πολιτκή προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Επικοινωνήστε με τη Γραμματεία του Ζαππείου: info@zappeion.gr

Contact the Secretariat of Zappeion: info@zappeion.gr