ΚΗΠΟΣ

Ο Κήπος του Ζαππείου περικλείεται από τους δρόμους: Ηρώδου Αττικού - Βασ. Κων/νου - Βασ. Όλγας - Βασ. Αμαλίας, καθώς και από τον Εθνικό Κήπο και καταλαμβάνει αναλυτικά έκταση :

  • Μαλακές επιφάνειες πρασίνου, 83 στρεμμάτων περίπου.

  • Σκληρές επιφάνειες 41 στρεμμάτων περίπου.

  • Αίθρια και εσωτερικές αυλές 2,4 στρεμμάτων περίπου.

Οι λόφοι Αρδηττού και Αγρα, γύρω από το Παναθηναϊκό Στάδιο, είναι δασώδης έκταση περίπου 70 στρεμμάτων και υπάγονται στο χώρο ευθύνης της Ε.Ο.&Κ., η οποία φροντίζει για την συντήρησή τους. Επίσης, το Παναθηναϊκό Στάδιο ανήκει στην Ε.Ο.&Κ. αλλά το 1907 παραχωρήθηκε για χρήση και νομή μόνο στην Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων (τη σημερινή Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή).

Κήπος

Η πρώτη δεντροφύτευση του κήπου έγινε το 1857. Ο Θ. Χάνσεν, μελετώντας τις αλλαγές των σχεδίων του Μεγάρου, σχεδίασε και την κάτοψη του κήπου. Κατά τον Κώστα Η. Μπίρη το σχέδιο χαράχθηκε από τον Γάλλο Αρχιτέκτονα Ντεζιρέ Ματτόν με κάποιες αλλαγές. Ο Κήπος του Ζαππείου αρχικά ακολούθησε τα αυστηρά γαλλικά γεωμετρικά πρότυπα και αργότερα συμπληρώθηκε με ελεύθερες χαράξεις αγγλικού τύπου. Η φύτευση έγινε από τον Αθηναίο Γεωπόνο Αντώνιο Σμίτ, γιο του Βαυαρού αρχικηπουρού του Βασιλικού Κήπου Φρειδερίκου Σμίτ. Επιθυμία του Ευαγγέλη Ζάππα ήταν να αναδείξει το ειδυλλιακό και ιστορικό τοπίο της παριλίσσιας περιοχής.

mob dentra athina zappeio

Αρχικά φυτεύτηκαν περίπου 200 πλάτανοι και αρκετοί ευκάλυπτοι. Το ζήτημα της ύδρευσής του αντιμετωπίστηκε για πρώτη φορά το 1932, όταν η αμερικανική εταιρεία Ούλεν, κατασκευάστρια του φράγματος του Μαραθώνα, εγκατέστησε εντυπωσιακό αναβρυτήριο στο κέντρο της πλατείας. Ο διακεκριμένος γλύπτης Γ. Δημητριάδης συμπλήρωσε τον εξωραϊσμό του κήπου με σιντριβάνια, αγάλματα και φανοστάτες.

Η προσπάθεια της Επιτροπής για ανάπλαση ξεκίνησε το 2005 αποτυπώνοντας για πρώτη φορά την υπάρχουσα χλωρίδα του Ζαππείου Κήπου και σε συνέχεια των Λόφων Αρδηττού και Αγρα. Με βάση τα σχέδια του 1956 προχώρησε σε επαναφορά των εκτάσεων με χλοοτάπητα (14 στρ. συνολικά) και συμπλήρωση των φυτικών φρακτών - μπορντούρας. Στόχος της Επιτροπής είναι να γίνουν άμεσα συμπληρωματικές φυτεύσεις σε κεντρικές δενδροστοιχίες και εμπλουτισμός με νέα είδη δένδρων και θάμνων.

Στο Ζάππειο Κήπο το 2005 εισήχθη ο όρος της ΒΙΟ-ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΑΣ, με την εφαρμογή των αρχών της Βιολογικής Γεωργίας, σε συνεργασία με την «ΔΗΩ». Αυτό στην πράξη σημαίνει, ότι γίνεται ανακύκλωση των φυτικών υπολειμμάτων, παρακολούθηση πληθυσμού εντόμων (monitoring) με εντομοπαγίδες, ψεκασμοί και λιπάνσεις με βιολογικά σκευάσματα.

Μεγάλη βοήθεια στην συντήρηση και βελτίωση του πρασίνου απετέλεσε η ανόρυξη τριών νέων γεωτρήσεων. Στην μία από αυτές τοποθετήθηκε υποβρύχια αντλία, η οποία τροφοδοτεί με παροχή νερού 15 κυβικά μέτρα ανά ώρα την νέα κεντρική δεξαμενή, χωρητικότητας 160 κυβ. μ. και σε συνέχεια το νέο υπόγειο αρδευτικό δίκτυο. Η κατασκευή πρότυπου συστήματος αυτόματου ποτίσματος (με τηλεχειρισμό) στους χλοοτάπητες και στις μπορντούρες συνετέλεσε σημαντικά στη διατήρηση του πρασίνου, ακόμα και σε περιόδους με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. Τέλος, γίνεται προσπάθεια για να αποκατασταθεί ο ηλεκτροφωτισμός και να αντικατασταθούν τα παγκάκια του Ζαππείου Κήπου.

120223027 3281318898624052 5202662605670537418 o 1024x684120194695 3281320691957206 448503947536758951 o 1024x684

Παιδική Χαρά Ζαππείου Κήπου

Ο Κήπος του Ζαππείου στολίζεται με νέα Παιδική Χαρά, περιφραγμένη με πέτρινο τοιχίο και παραδοσιακά κάγκελα. Έγινε διαμόρφωση της περιοχής εισόδου με επιμελημένη επίστρωση κυβόλιθων πορφυρίτη και κατασκευάσθηκε ράμπα για πρόσβαση αναπήρων. Δημιουργήθηκαν νησίδες χώρων παιχνιδιού με βότσαλο, με όριο προς τον χλοοτάπητα, καμπύλης μορφής ζώνη από σκυρόδεμα ασφαλές για τον κίνδυνο ατυχημάτων των μικρών παιδιών.

Τοποθετήθηκαν νέα όργανα παιχνιδιού, σύγχρονα και πρωτότυπα, στα οποία περιλαμβάνονται και παιχνίδια για χρήση από άτομα με μειωμένη κινητικότητα. Τέλος, έγινε πλήρης ανακατασκευή των χώρων W.C. της παιδικής χαράς, με επιπλέον πρόβλεψη για χρήση τους από ΑΜΕΑ. Τα εγκαίνια της παιδικής χαράς έγιναν το έτος 2005.

Η ανακαίνιση της  πραγματοποιήθηκε το 2020 με δωρεά Αθανάσιου και Μαρίνας Μαρτίνου, μέσω της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Πολιτισμού και Κοινωφελούς Εργου «Αιγέας».Το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού είναι κατασκευασμένο από φυσική ξυλεία και όλα τα δάπεδα  από υδατοπερατά υλικά, στη λογική εναρμόνισης με το φυσικό περιβάλλον. Στις επιφάνειες πτώσης του εξοπλισμού έχουν χρησιμοποιηθεί κυρίως φυσικά-χαλαρά υλικά (βότσαλο). Αξιοσημείωτο δε είναι το γεγονός ότι έχει αποφευχθεί η χρήση τεχνητού χλοοτάπητα και έχει χρησιμοποιηθεί μόνο φυσικός χλοοτάπητας στον περιβάλλοντα χώρο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ

Στους χώρους του Ζαππείου Μεγάρου έχουν κατά καιρό γίνει εκδηλώσεις και έχουν φιλοξενηθεί εκθέσεις διαφόρων προϊόντων και υπηρεσιών. Δείτε όλους τους χώρους σε κάθε μια αίθουσα, κάνοντας μια διαδραστική περιήγηση στο Ζάππειο Μέγαρο ακριβώς σαν να βρίσκεστε εκεί.

EL EN

Χρησιμοποιούμε cookies και παρόμοιες τεχνολογίες για να αναγνωρίσουμε τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις και προτιμήσεις σας, καθώς και για να μετρήσουμε και να αναλύσουμε την κίνηση στον ιστότοπό μας. Για να δείτε περισσότερα δείτε την πολιτκή προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Επικοινωνήστε με τη Γραμματεία του Ζαππείου: info@zappeion.gr

Contact the Secretariat of Zappeion: info@zappeion.gr